Jak zachować się przy stole?

Przyjmując gości w domu należy zadbać o to, żeby czuli się oni jak najbardziej komfortowo. Trzeba pamiętać o wszystkich potrzebach gości. Równie ważne jest nakrycie stołu. Zadbajmy przede wszystkim o to, żeby każdy gość miał do dyspozycji komplet sztućców, które będą niezbędne do spożycia danej potrawy. Trzeba także pamiętać o pozostałych elementach nakrycia stołowego. Goście po wybraniu odpowiedniego miejsca powinni rozłożyć sobie serwetkę na kolanach. W przypadku chęci wstania, serwetka może pozostać niezłożona na stole. Inna zasada obowiązuje jednak gospodarzy. Ich serwetki powinny być umieszczone w specjalnych pierścieniach. Gospodarze muszą za każdym razem składać serwetki.

Sztućce nie mogą być przecierane serwetkę, co dotyczy zarówno gości, jak i gospodarzy. Jedyne naczynie, jakie można przetrzeć, to kieliszki lub szklanki. Ślady szminki nie wyglądają zbyt estetycznie, dlatego użycie serwetki jest jak najbardziej wskazane. Co zrobić ze sztućcami po skończonym posiłku? Przede wszystkim nie wolno ich odkładać na czerwony obrus lniany. Zasady savoir-vivre przestrzegają przed opieranie sztućców o talerz. Gospodarz ma wówczas spore trudności ze zbieraniem naczyń. Najlepszym sygnałem jest ułożenie sztućców na talerzu w taki sposób, aby były zwrócone do siebie trzonkami. W ten sposób gospodarz będzie wiedział, że posiłek jest skończony. W przypadku gdy chcemy odłożyć sztućce tymczasowo, wówczas ułóżmy je na krzyż. Gospodarz z pewnością nie weźmie od nas wtedy talerza.

stuły